Krönikor på Lajv-Norrland:
Stenens gåta - Historian om Hugin och Gidjeron

[ Tillbaka till krönikor ]

Den saga jag nu ska berätta för er är högst sanningsenlig och förklarar varför man inte bara ska tänka på sig själv i alla lägen. Denna historia handlar om 2 äventyrare vid namn Gidjeron och Hugin som för det mesta bara tänkte på dem själva utan att fundera på vilka konsekvenser det kunde få för de människor de träffade. Det var en hård tid i det land som denna saga utspelar sig och kungen betalade bra för information av olika slag. Just nu var ett krig att vänta med De svarta alverna och kungen hade utlöst en belöning på 3000 daler för en levande svartalv han kunde förhöra och det var just detta som Gidjeron och hans gode vän tänkte försöka sig på.

Efter många dagars vandring kom dessa två män fram till ett vägsjäl mitt i ingenstans, Men det var ändå detta vägsjäl som var målet för deras resa. Ryktena om att svartalver bodde i dessa trakter var vida spritt i riket och efter att kungen utsatt belöningen hade allehanda märkligt folk börjat söka sig till dessa otillgängliga trakter.

Detta var dock till gagn för våra 2 vänner då dom hade smidit lömska planer om att låta andra utföra grovjobbet åt dem medans dom kunde inkassera pengarna. Att hitta folk som var villig att gå ut i skogen och leta alver var lättare än dom beraknat och snart var dom ett helt följe som begav sig ut i duggregnet för att leta efter Fulfolket som dom kallades i byn.

När dom väl hittat Fulfolket och stormat deras läger började andra delen av deras plan. Hur får vi svartalverna att inte vara arga på oss? Jo så här gick dom tillväga för att tillfredsställa alla. Gidjeron gick i hemlighet och pratade med svartalvernas magiker, Det han berättade för honom var en lögn om att någon svartalv skulle ha letat en präst i byn och att Gidjeron och Hugin givetvis hade för avsitkt att släppa alven direkt de andra inte såg vad dom höll på med.

Magikern svalde denna ide och gav även gidjeron en mycket god ide, Det visade sig att det faktist fanns 2 olika svartalvsläger som var i fejd med varandra.
Detta var verkligen bra nyheter, chansen för storfångsten ökade iockmed detta givetvis. Medans Gidjeron pratade med magikern höll Hugin de andra äventyrarna och fången under uppsikt så att inte allt skulle gå i stöpet på grund av att någon tjuvlyssnade.
Gidjeron och Hugin blev låvade beskydd mot att hämta en mycket speciell sten i de andra svartalvernas läger, Om dom gjode detta skulle dom även bli förlåtna för att dom var med och kidnappade en av dessa alver.

Än så länge så var allt bra, men det skulle visa sig att allt som kan gå fel gick fel för dessa herrar innom en snar framtid, dom skall komma att få sig en tankeställare utan dess like efter vad dom ska få bevittna i slutet på min saga.

Nåja, jag ska fortsätta, Efter att ha återvänt och släppt alven som dom låvat övertalade våra vänner alla äventyrarna i trakten om att det var det rätta och att dom skulle få beskydd när dom hämtade den andra gruppen av fulfolk. Efter middagen var så följet på väg ut igen för att leta reda på det andra lägret men längre än till byns utkant kom dom aldrig, där möttes dom nämligen av Magikern och alla hans orcher och svartalver. De hade själv tagit stenen och fångat 2 av den andra gruppens kvinnor för överlämnadne som tack för att vi släppte deras vän.

Så nu fick alltså dessa tappra män 6000 daler serverade i handen! det visade sig även att de andra låg sårade i lägret och var lätta att hämta, detta sköttes givetvis av de andra äventyrarna när Gidjeron och Hugin var kvar och smidde planer medans dom vaktade de stacakrs kvinnorna.
Då kungens eskort anlände visade det sig att dom bara skickat 4a soldater för att hämta alverna, Dom hade nämligen fått bud om att vi bara hade en alv i förvar och 4a man borde ha räckt till det, men knappast till en hel klan. Soldaterna tog dock han dom alla i fulfolket och begav sig tillbaka till staden och det var här det började gå riktigt snett.

Kvällen var givetvis i festens tecken då dom alla hade blivit rika män denna dag. ( även om Gidjeron och Hugin hade planer på att bli rika ensamma) Men så emot småtimmarna hände något som ingen av dom hade räknat med, Fulfolket kom tillbaka, beväpnade till tänderna och i horder ingen kunde räkna till. Dom måste ha rymt från de stackars soldaterna och var nu tillbaka för hämd....

Den kvällen blev det dock inget anfall, Trots fulfolket överlägsenhet försökte dom sig på en förhandling om att få bort alla människor i byn. Hela natten vaktade orcher bygden för att ingen skulle kunnna göra något fuffens mot deras vänner denna natt.. på morgonen kom dom dock allihopa tillbaka, trots att människorna blivit låvade en månad för att försvinna så var väntan över.

Gidjeron och Hugin som just klivit upp efter nattens dåliga sömn hade gömt sig i buskarna en bit bort från byn. Därifrån fick dom se hur Orhcer och svartalver mördade och lemlästade byborna och de äventyrare som vågat stanna kvar, Och för vad?. 3000 daler, det var det enda dom blivit ägare av. Det dom fick betala med var dock ett än högre pris, deras samveten som jagar dom dag och natt, Pengarna har dom inte köpt upp, inte en enda daler av blodspengarna har dom vågat handla för, ty dom vet att inget man köper av dessa pengar kan vara till godo.

Så varje gång du ser dessa män ska du tänka på det dom är ansvariga för, du ska aldrig våga säga det till dom, Dy deras hjärtan är nu så förvridna av sorg och saknad att ingen kan lita på deras ord längre.

 

FAKTA

Datum:
Arrangör:
Plats:

RUTA

7/20/2001 (2 dagar)
Tunika
Älvsbyn

[ Tillbaka till krönikor ]

 

© Copyright: Zakarias Persson , zacke@warriors2.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com