Krönikor på Lajv-Norrland:
Leiheles Avsked

[ Tillbaka till krönikor ]

Som ung drömde jag ofta om andra platser. Platser med underliga varelser, med främmande språk och nya samhällen. Platser så långt borta att drömmen var det enda sätt jag kunde röra vid dem.

Jag har inte drömt på mer än 50 år, verkligheten visade sig vara en annan än den jag förväntade mig och alla mina studier, alla långa samtal med Saile om vad som komma skulle. Inget kunde förbereda mig på det jag mötte.
Det första jag såg var ett träd. Trädet, en björk, förvånade mig. Trädet var det första som förvånade mig, Det var inte det sista.

Mina minnen från den tiden är många, jag minns hur stenarna skärde sönder mina alldeles för mjuka fotsulor, hur jag envist vägrade bära skor fastän det faktiskt kom skor med uniformen, hur jag intensivt sökte något jag kunde känna igen, utan framgång.
Jag minns första gången jag mötte ett spädbarnsblåa ögon, första gången jag trädde halsbandet över en barnahuvud. Jag minns blicken som har fylld av rädsla, förvirring och stryka. Strykan minns jag bäst, den kan jag inte utplåna, strykan hos mina barn, Mina Midas.

Femtio år har passerat, mina fotsulor är hårda och ärrade, jag har slutat förvånas över träd, faktum är att jag har en björk på min gård. Femtio år och nu har jag mött blickarna igen. Deras ögon är inte längre blå, deras blickar är fyllda av ångest, bitterhet och hat, men styrkan finns kvar, inget kan spola bort strykan hos mina barn, Mina Midas.

När jag först kom hit, blev jag rädd, nu är jag rädd på nytt. Det finns jägare här, människor som vill skada, utplåna det de inte förstår, men de ska inte få utplåna styrkan hos mina Midas. Så jag ger mig av, jag går på jakt. Jag måste skydda dem, ingen annan kommer att göra det.
Jag lämnar dem med Saile, och jag är inte orolig, Saile är en född ledare och hon kan leda dem långt mycket bättre än vad jag kan. Smärtan, sorgen och förvirringen när jag lämnade dem var svår att bära, men jag går med mod, jag vet att det är redo. Och jag går med hopp, jag hoppas att de en dag ska förstå varför vi handlat som vi gjort.

/Teia Leihele Yria

 

FAKTA

Datum:
Arrangör:
Plats:

RUTA

7/15/2006 (2008-07-15 dagar)
DaresdAman
Umedalen. Umeå

[ Tillbaka till krönikor ]

 

© Copyright: Lina Gullbrand , linagullbrand@gmail.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com