Tips på Lajv-Norrland:
Sy en Struthätta

[ Tillbaka till Lajvtips ]

Sy en Struthätta

Struthättan är ett mycket praktiskt och medeltida riktigt plagg. Struthättan fungerar som halsduk och huva i ett!

Längden på "snabeln" visade lite på hur rik man var. I den gömde man ofta pengar och andra värdesaker. På lajv används den rätt ofta för att gömma snusdosan då man inte har några fickor att ha den i :) Själva oket (det som hänger ned över axlarna) varierar också i storlek och mönster. Bäst är om man har ett ok som går just över axlarna, men man kan också ha ett som hänger ned betydligt längre. (Se Ronjas i Filmen Ronja Rövardotter för exempel på stort ok)


Beskrivning

Det bästa materialet för en struthätta är vadmal. Vadmal kan man beställa via vilken sybutik som helst men det kan vara rätt dyrt. Man kan även sy den av spillbitar från tex gamla armékläder.
Det mönster vi visar här har bara en enda bit! Denna skall vara dubbelvikt med vikingen högst upp på bilden. (OBS: bilden är inte skalenlig. Du måste mäta för att få rätt propotioner på din struthätta, det är dock ungefär så här den ska se ut.)Okets längd ska vara det mått du har från halsen(H) till just nedaför axeln. (Längre om du vill ha ett större ok)
Måttet A är halva måttet du har runt pannan. OBS:Ju mindre du gör den ju tajtare sitter den och värmer mer, inte för tajt dock (bara så det inte blåser rakt igenom den)! Jag föreslår att du gör den lite större först, lättare att klippa bort än att sy dit mer tyg. Det är nämligen genom dessa två öppningar du ska få igenom huvudet.

Ett tips är att om du är bredaxlad ska du ha ett bredare ok, alltså den nedre biten skall se mer ut som en halv cirkel än den gör nu.

Sen är det bara sy längst de sträckade linjerna och vänd ut och in. Vola! En struthätta!.

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Zakarias Persson , zacke@warriors2.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com