Tips på Lajv-Norrland:
Sy en mantel

[ Tillbaka till Lajvtips ]

Att sy en halvcirkelmantel är nog det enklaste man kan göra, du behöver nämligen inte sy ett enda stygn om man inte vill.
Man kan göra en mantel i massor av olika material och former, vilken typ du ska ha beror nog mest på vad du ska spela. Denna typ, Halvcirkel manteln går dock att använda av de flesta. Som förstamantel föreslår jag även att du gör den i vadmal då en vadmalsmantel är guldvärd om det är kallt ute eller om det börjat skymma. En mantel fungerar bra mot mygg också.Mantelns längd är beroende av din egen längd men är man ca 170 till 180 bör man använda sig av hela bredden på tyget (1,5 meter). Vi utgår från att det är en så stor mantel vi ska göra så kan vi ganka lätt se på bilden att man måste beställa 3 meter tyg till manteln, ganska mycket alltså men det är det värt då en mantel håller i många många år.

Lägg ut tyget och rita ut den stora halvcirkeln på tyget. Var försiktig när du klipper så det inte blir fel!.
Den lilla cirkeln ska vara lite bredare än din hals.

Om du valt något vanligt tyg så bör du sicksacka kanterna och sy in dom lite så att manteln inte går sönder så lätt, detta behöve du inte göra om du gjort den i Vadmal. När du klippt ut din mantel så är det dags att sätta dit spännet. det finns flera olika typer av spännen till mantlar men ett vanligt mantelspänne är att föredra.(se bilden) Ett mantelspänne kan man beställa från nätet eller varför inte göra ett själv om du är händig!. Andra typer av spännen man kan ha är tex ett sk "hakspänn" med en ögla och en hake som håller ihop manteln.

Klar!

Piffa till din mantel
De flesta mantlar görs det inget mer åt än åvanstående beskrivning men om man vill kan man sy fast en kant längst ned i päls eller något fint band. längden på mantelkanten är 4,7 meter ungefär (r*Pi/2) pluss 3 meter om man vill ha band som går upp längst kanterna på manteln också.

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Zakarias Persson , zacke@warriors2.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com