Tips på Lajv-Norrland:
Sy en tunika

[ Tillbaka till Lajvtips ]Tyg:
För en kort, kortärmad tunika behöver du ca 1 00 cm tyg av 150 cm bredd. För en lång, långärmad kjortel behöver du längden + ärmlängden. Om du sedan vill ha ett mellanting är får du försöka höfta till. Du kan sy den här modellen i nästan alla tygkvalitéer, men vanligart på medeltiden var grovt linne eller ylle. Istället för linne som är lite dyrt ibland, kan man välja ett grovt bomullstyg. Tvätta gärna tyget först, så att du cet att det inte krymper.

Mått: Längden: Mät på dig själv från mitt på axeln, och så långt ner du vill ha den. Lägg till ca 7 cm för fållen. Bredden: Mät dig där du är som bredast, rumpan, magen eller bröstkorgen. Lägg till ca 25 cm för rörelsevidden. Dela i 2.
Ärmvidden upptill: S=50 cm, M=60 cm, L=70cm.
Ärmvidden nertill: Om du vill ha den snäv runt handleden så mäter du runt din hand (OBS!) och lägger till ca 3 cm. Om du vill kan du dock göra den lika brd nedtill som upptill, eller varför inte bredare.
Ärmlängd: Så lång som du vill ha ärmen. Bättre göra den för lång till att börja med, och klippa till den om den känns för lång.
Halssprund: 15-20 cm.

Så här gör du:
1. Tag alla nödvändiga mått, och gör med hjälp av dem och skisserna på den här sidan, de mönsterbitar du behöver. Använd mönsterpapper om du har, men ihoptejpade tidningar går också bra.
2. Lägg ut mönsterbitarna på ditt tyg. Tänk på att följa tygets riktning. Nåla fast med mellanrum för sömsmånen.
3. Klipp ut bitarna med ca 1 cm sömsmån runt alla kanter.
4. Sick-sacka alla kanter. Om det behövs, stryk delarna.
5. Sy fast ärmarna som bilden visar. Kom ihåg att lägga räta mot räta, och sy på avigsidan.
6. Sy ihop ärmarna.
7. Sy ihop sidorna på tunikan. Om det är en längre tunika så kan du lämna öppet längst ner i sömmen för att få bättre rörelsevidd.
8. Fålla upp alla kanter. Snyggast blir det om man gör detta för hand, men man får fuska. I halsen kan man sätta tex sätta snedslå eller läder.
9. Dekorera din tunika med fina band eller bårder.
10. Klart!

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Anna Mustonen , annamus@gmail.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com