Tips på Lajv-Norrland:
Enkel huvudbonad.

[ Tillbaka till Lajvtips ]

Gör en enkel huvudbonad. Har du funderat på vad du ska göra av allt dit överblivna skinn eller vadmal? varför inte sy en mössa av det?. Den modell som beskrivs här ser närmast ut som en halv fotboll men är väldigt snygg när den sitter på huvet. Det enda du behöver är lite matreal ( skinn eller vadmal är bäst ) och nått att sy med. Själv rekomenderar jag faktist att använda symaskin till den här mössan då det går evinerligt mycke fortare och sömmarna syns inte alls.

Ritningen är enkel, den består av 8a likadana bitar(se ritning). de mått jag skriver upp är de som jag har i min mössa. detta är inte alls säkert att det är rätt mått för just din mössa så jag tänker även förklara hur du mäter upp dem.

Måtten på ritningen ska varafördelade ungeför så här
A : en åttondel av måttet runt ditt huvud plus en cm.
b : höjden på mössan. 5 cm blir bra.
h : måttet från panna till mitten av huvudet.

Klipp ut alla 8a bitarna och sätt igång att sy!. Varken vadmal eller skinn behöver sicksackas så det är bara raksöm som gäller, mössan har bara 0.5 cm sömsmån på varje sida så sy nära kanten, detta för att den ska få så bra passform som möjligt.
Sy först ihop 2 bitar och bygg sedan fast alla bitar på liknande sätt. när alla sitter fast syr du ihop den första och den sista biten. pröva nu mössan.

Nu är det dags för finliret, Jag gissar att den inte sitter som juten i första försöket. här är några tips dock.

Paraply
Om den sitter som ett "paraply" på huvudet måste du sy in nederkanten på några av kilarna. Sy in fyra sömmar litegrann längst ned(alltså inte hela vägen upp, då blir hela mössan mindre men likadan) om den fortfarande är lite sladdrig sy då in de 4a återstående sömmarna längst ned också

Balong Om den sitter som en "balong" på huvudet gör dom som i förra beskrivningen förutom att du nu syr in lite i själva svängen på mössan. sy först in 4a och om det behövs de restreranade sömmarna.

Spetsig
Om mössan har blivit "spetsig" uppepå så beror det på att det är för liten vinkel på spetsen högst upp. Matematiskt ska ju vinkeln vara 45 grader(360/8) men det blir den sällan och mössan sitter bra ändå. Att göra en spetsig mössa är igentligen inget fel, har sett flera personer som haft såna på lajv. (ser rätt kaxiga ut faktist)

Nåja. när ni väl har lyckats sy och syom tills den passar pricis som ni ville ha den så förstår ni varför jag tycker att man kan fuska och använda symaskin för denna mössa :).
Nu är det dags att utsmycka mössan med någon form av band eller kant. Själv har jag använt mig av en armegråvadmalskant på min ena mössa och en pälskant på min andra. Men andra typer går också bra.
Har man tänkt sy på en pälskant ska man bara sy den på utsidan och detta görs nog lättast förhand. Ska man använda sig av en vadmalskant kan det vara bra att sy med ett band som går in även på baksidan( Jag har för mig att min kant är ca 6 cm bred). Sy med en söm rakt igenom både bandet och mössan och bandet på baksidan, På detta sätt får du en väldigt snygg nederkant på mössad å inte sömmarna syns på nedersidan.


Man kan även välja att sy på band över mössan i ett kors eller tom över alla skarvar. Lägg isåfall bandet rakt över en söm för bästa resultat. Jag har dock valt att inte göra några sådana band på mina mössor.


Nu borde du ha en mössa som ser ut nånting som de här 2 bilderna. Lycka till.

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Zakarias Persson , zacke@warriors2.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com