Tips på Lajv-Norrland:
Sy en fluffig underklänning!

[ Tillbaka till Lajvtips ]

Underklänning
Material som behövs:

~3-5 meter tyg
~2 meter band eller snöre.

Du börjar med att klippa ut ärmarna och fram och bakstycket. Om du gör den knälång kan du använda den till blus, under en väste eller snörliv, då med kjol eller hosor till. Om du gör den längre så passar den perfekt till både underklänning och nattsärk.

Bra material för klänningen är tunnt linne, bomull eller silke. Undvik tunga eller grova tyger, i alla fall om du ska ha den som underklänning.

Lägg fram och bakstycket på varandra, rätsidorna mot varandra, på ett stort bord eller kansk på golvet. Gör en punkt ca 15 cm från de övre hörnen och dra en diagonal linje så som bilden visar. Klipp.

Vik ärmarna på hälften i längdled, rätsidorna mot varandra, och markera och klipp bort ett likadant hörn, så som bilden visar.

Nu sicksackar du allt, så att det inte repar upp sig nu när du lagt ner så mycket möda.

Sy fast ärmarna mot motsvarande fram eller bakstycke, och se till at ha rätsidorna mot varandra. Du kommer då att ha något som ser ut att vara aaaaldeles för stort för dig, men det e rätt, så ska det vara.

Sy nu ihop ärmsömmen, och sedan ner längst sidan på klänningen.

Fålla nu upp toppen på klänningen, det som ska bli din halsringning. Gör en vid fåll så att du kan få in ditt mand eller snöre.

Använd en säkerhtsnål eller liknande för att trä i ditt snöre, och dra ihop och knyt.

Fålla ärmen längst ner på samma sätt, och trä i ditt snöre och dra ihop. Ju bredare du har gjort ärmen, desto mer rynkad ärm får du.

Fålla längst ned på klänningen, och voila, du har ett nytt plagg. Pröva den nu, och njut!

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Anna Mustonen , annamus@gmail.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com