Tips på Lajv-Norrland:
Skriva bakgrundshistoria

[ Tillbaka till Lajvtips ]

Att skriva en rollbeskrivning är inte alltid så enkelt därför kommer här endel tips.

Ras, yrke och ålder
Först och främst måste man ju bestämma sig för vilken karaktär man vill spela. Människa, svartblod, alv osv? Vilka kläder har du? Vilka kunskaper har du? Vad vill arrangören ha för roller? När det gäller åldern vill vissa föreningar att man rollspelar en karaktär som är i ungefär samma ålder som dig själv. Däremot är det ju en annan sak när det gäller skogsvarelser. Enklast är att höra med din arrangör vad dom har för inställning. Vare sig du är människa eller varelse bör du ha ett "yrke". Bonde, piga, handelsman, smed, äventyrare, adelsman, hovdam, historieberättare, gycklare, narr, dräng, byfåne, soldat, tjuv, rövare, gardist kan vara mänskliga "yrken". Som varelse i tex en alvklan kan ditt yrke vara pilbågsskytt, örtkunnig, druid, tolk etc. Möjligheterna är oändliga som Jim Carrey sa.

Namn
När man väl har kommit så långt så brukar de flesta bestämma sig för ett namn och det är inte heller direkt det enklaste du kan göra. Namnet är trots allt en viktig del av din rolls personlighet. Du bör känna dig hemma med namnet och det bör passa den karaktär du vill spela. En människa som heter Snaga ("slav" på svartiska) är iofs en rolig idé men lajvet kan bli ganska plågsamt. Å andra sida kan ju namnet i sig vara endel av rollens bakgrundshistoria. Bonden Snaga kanske var tillfångatagen av orcher som liten bondpöjk och fick därigenom sitt namn. Ni förstår principen. Så, först o främst - namnet ÄR viktigt och med ett "meningsfullt" namn kan du få en rolig effekt i rollbeskrivningen.
Tips!! På Syskonskapet kan du hitta massa massa lajvnamn på både människor och annat!

Karaktärsdrag
Sen bör du även bestämma dig för vilka egenskaper din karaktär har. Lat, äventyrlig, aggressiv, glömsk osv. Kom ihåg att även svartblod har karaktärsdrag och egenskaper som är unika för just den "personligheten". Om du i förväg bestämmer vilka karaktärsdrag som gäller för just din roll så får du senare lättare för att rollspela den. Det är lättare att improvisera en situation och ge ett trovärdigt resultat om du vet hur din karaktär tänker.

Bakgrund
Detta är nog den viktigaste delen för arrangören. Det är här de kan knyta ihop din karaktär med andra lajvares. Att skriva en "lagom" lång bakgrundshistoria ger dig garanterat bättre och roligare intriger än om du skriver en 2-3 rader lång. Vad som då är "lagom" (detta underbara ord) varierar från arrangör till arrangör men grundprincipen är väl, "ju bättre ju längre". Med vissa begränsningar då förstås. Kom ihåg att kvalitén på din intrig beror mycket på din bakgrundshistoria.
Vad ska man då ta med i historian? Tja, det är förstås här din kreativa sida kommer in. De flesta börjar sin historia med: "Egon föddes i den lilla byn Längtan öster om Vargön". Jag ser absolut inget fel i den början, däremot kan man se till att anpassa rollens uppväxt/livsöden till lajvets historia (den som kommer med utskicket). Det är mycket roligare och lättare att skriva intriger för en roll som har anknytning till byn/världen som lajvet utspelar sig i. Vidare kan det även va intressant att veta vilka relationer karaktären har till andra människor (skriv gärna ihop din bakgrund med en kompis) men även andra varelser. Tror Egon på troll? Har han någonsin sett en alv? Vad har Egon för ställning i byn som lajvet utspelar sig i? Är han bofast bonde eller är han bonde på handelsresa? Köpa in kor? Vad har din karaktär för kunskaper? Kan Egon skriva och läsa? Är han örtkunnig? Råkkar han på "bräcka brokor"? Kom ihåg att arrangörer ofta har vissa restriktioner när det gäller kunskaper så det är bäst att höra med dom först innan du beslutar dig för något. Om det gäller svartblod och andra skogsvarelser kan det ju va intressant att veta vilken ställning karaktären har i klanen/gruppen. Det finns en uppsjö med möjligheter under denna rubrik. Här kan du i princip skriva ner allt din karaktär är.

Hoppas detta har hjälpt dig lite. Lycka till!

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Helena Öhman , hohman@hotmail.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com