Tips på Lajv-Norrland:
Dagalusher

[ Tillbaka till Lajvtips ]

Dagalusher
Inledning
Ni kanske undrar vad i hela fridens namn en dagalush är? Kanske har ni aldrig hört talas om ZKKR eller Rak Jabi. Men då tycker jag att ni borde läsa denna text, då den kommer tanka er full med nödvändig information om just du vill lira ett av det ballaste svartblodet som kan gestaltas på lajv. Notera att detta är endast min syn på dagalusher, och inga sorts "regler" eller "så-här-är-det"-faktum. Tyvvär fungerade inte bilderna jag tänkte lägga upp, men vill ni se hur en dagalush ser ut kan ni ju maila mig så skickar jag ett gäng bilder på mig när jag lirade daga.

Men vad är en dagalush då?
"Dagalusher är fega, undelägsna, retsamma, jobbiga, små, svaga, enerverande, barnsliga, egoistiska, dumma och fula varelser" - Rak Jabi

Dagas är svartblodsstammarnas underlägsna slavar. Men de behöver inte vara just slavar, utan för det mesta är de spioner, spejare eller budbärare. Fast oftast förekommer särskillda dagalush-klaner, där de kan härja ensamma bäst dom vill.
Utseendemässigt är dagalusher kortväxta, taniga, nattsvarta, beniga, krokiga och stirrande. De är lika goblinerna på många sett, dvs hetsiga, våldsamma och spanande. Men dagalusher är enligt mig mer aggresiva och uppkäftiga. De smyger sig på sitt offer för att sedan under skrik och skrän hoppa fram med höjd kroksabel (eller vad de använder för tillhygge) och anfalla.

Hur är en daga då?
Som sagt är dagas uppkäftiga och kaxiga, men de är också mcyekt dumma och primitiva. De är extremt vidskepliga och tror på skogsandarna och de övriga andarna (se Rak Jabi´s hemsida för mer info ang. religioner).
inom klanen är dagalusherna ytterst våldsamma, och slag, misshandel, grova förolämpningar och spottande är inte ovanliga företeelser. De tar ju efter av deras släktingar orcherna, och de är ju som bekant inte allt för finslipade gentlemen.

Utrustning...?
En dagalush klär sig i de kläder de syr av material de finner i skogen. Det resulterar i skinn, päls (särskillt hos de dagas som lever i de mer kyliga delarna av världen), läder, ben, tyg och annat som man kan tänkas finna i skogen. Dagas har dessutom en förkärlek för fjädrar, vilket även klär dom förträffligt.
En dagas vapen brukar oftast vara, ja, vad som helst som kan skada en annan varelse eller djur. Men eftersom de är så svaga brukar det bli sablar, enhandsyxor eller spjut. Pilbåge är också väldigt häftigt på en dagalush.

Off
Om du ska spela dagalush behöver du dessa saker (det är nästan ett minimum):

  • Svart smink
  • Lösdelar: Haka, näsa, öron (kanske även kindben eller små vassa tänder)
  • Grundläggande Svartiska på en hes hispig röst
  • En ball Dagadräkt av skinn och läder. Kanske lite päls.
  • Smycken. Skaffa halsband, armband och dylikt som du gör av läder, fjädrar, ben och metall.
  • Ett Vapen. Jag vill inte verka boffrig, men dagas gör sig bäst med ett litet behändgtt tillhygge i handen. Självklart behöver du inte använda det, men jag tycker att det ska finnas där på en daga.
  • Kanske en flashig Mössa av skinn, smyckad med ben, fjädrar och annat kul tjafs.
ja, det var i alla fall lite tips som kan komma till nytta om man vill spela dagalush. men kom ihåg att detta är bara vad jag tycker och INTE några regler! Jag kanske tjatar, men jag har fått nog problem med liknade förr...

Jag hoppas att detta har vart till någon hjälp, för det var kul att få dela med sig av sina kunskaper och idéer. Vi kanske ses på något lajv... ha det bra // Johan "StaBag" Nohr

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Johan "StaBag" Nohr , Irreell@home.se

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com