Tips på Lajv-Norrland:
Inlajvig Mat som gör dig Mätt!

[ Tillbaka till Lajvtips ]

Efter att ha lajvat ett tag har man ofrånkomligen ätit en del mat under lajv, sett andra äta mat samt lagat en hel del mat själv. Som matansvarig och värdshusvärdinna har jag lagat lite extra mycket mat, och jag rekommenderar starkt att man skall äta inlajv! Det är godare, roligare och, faktiskt, det ger mindre disk!
Men för att kunna njuta av god mat hela lajvet finns det lite saker man bör tänka på Före, och här kommer lite tips och förslag som kommer förenkla erat lajv och hålla er mätta! Och tänk på att ju mer du gör hemma, desto enklare blir det på lajvet.

Buljong, Varma Koppen och Pulversoppor:
Är man hardcore blir det egengjord buljong med matbitar i. Annars kokar man upp valfri mängd vatten, häller diskret(!) i sitt lilla pulver, rör om och avnjuter sin varma, lagade måltid. Pulvret kan ligga i en liten linnepåse.
Kokta ägg:
Hårdkokta ägg håller ett antal dagar, upp mot en vecka i kylgrop eller snö. Ätes direkt ur skalet! Linda in i tyg bara.
Bröd:
Medeltidens människor lär ha ätit upp mot 1 kg bröd/ dag. Så tänk minst 1/2 limpa/dag, om du inte tar med gryn, mjöl och/eller rotfrukter. Lite grövre och oskivat bröd håller längre och duger till det mesta! Vaxat lin håller brödet färskt, annars duger det med en tygpåse.
Grillad kyckling:
Inte så värst medeltida, men för att ta med rå kyckling krävs mer planering och noggrannhet vid tillagning. Grillad kyckling värmer du bara på över elden, och i kylgrop håller den hela helgen! Tas med i en påse av vaxat, rent lin, i dold plastpåse eller lerkärl tex.
Torkat/rökt kött:
Håller bra även under sommaren, men tänk på att det är svårsmält mat som antingen bör kastas ned i soppan eller bara ätas i små ransoner. Kan förvaras i tyg, burkar eller likn.
Tillagat Kött/ Fisk:
samma som kycklingen, förvara i ett kärl som håller inne vätska och lukt, så slipper du små hungriga gäster i matkorgen. Är maten fortfarande bra? Det känner man på lukten. Ät i soppa, gryta eller på brödet!
Korv:
Håller rätt bra, är salt och kan användas i all mat! Ju mer kryddor/rökning desto längre håller de, i kylgrop hela lajvet och i tygpåse ett par dagar.
Gröt:
Man kan ta med snabbgröt om man vill, annars gryn och salt som kokas ihop i grytan. Fetta i botten så bränner det mindre! Mättande, men jobbigt att diska efter. Förvara grynet i en torr påse bara, så håller det hur länge som helst!
Äpplen:
En stor påse full med äpplen när blodsockret faller, som mat eller bara för att det är gott. Förvaras i tyg, se bara till att ingen sätter sig på dem!
Ost:
1/2 kg ost kan gå åt under ett lajv, tro mig! Köp en bit, förvara i vaxad lin (dold platspåse) eller tättslutande kärl och ät till bröd eller som det är. Håller länge om den får ligga i grop, under tältet eller i snö.
Nyponsoppa/fruktsoppa:
Några liter soppa i pulverform, eller i glasflaskor är perfekt när man är både törstig och hungrig. Håller länge och speciellt god är hemlagat! Inte så hardcore, men ojj vad gott!
Att laga soppa och grytor:
Är du hardcore, känner att du har tid och ork så är det bara att ta med råvaror, vatten, salt/kryddor och gryta ut i skogen, och tillaga där. Tänk på att hålla redskap rena och ta med flera knivar. Är man däremot som jag, och helst vill att maten skall laga sig själv, då bestämmer man hemma vad man skall ha i soppan. Mycket rotfrukter och grönsaker, buljong, lite vatten och 3 dl grädde brukar jag tycka är bra. Sedan rensar, skalar och skär man alla ingredienser klart, häller ned i en plastpåse, lägger ned (Tex.) buljongtärningarna och smusslar med påsen ut på lajvet. När man sen blir hungrig är det bara att koka upp vatten i en gryta, hälla ned alla saker där, på med grädden och sedan vänta! (det är nu korven, köttet, fisken gärna ramlar med om man inte är vegan) Enkelt gott och mättande! Maten är klar när de största bitarna är mjuka och goda att tugga på.
Drick mycket och nyttigt!
Speciellt under sommaren skall man dricka mycket under lajvet, 3-4 liter en varm sommardag är inte för mycket. Drick annars rejält vid varje måltid, och så fort du går förbi din vattenflaska. (Svettas du mycket skall du ÄTA en NYPA SALT, för att förhindra saltbrist) Drick vatten och mjölk, det är inlajv och uppskattas av din kropp. Alkohol, kolsyra och sockerdrycker kan däremot fungera vätskedrivande, liksom kaffe.

Hoppas att mina mat-tips gav dig inspiration, och att du känner hur enkelt det är att äta på lajv. Det här är bara de enklaste varianterna, känner du att du vill ha mer mat kan du leta bland medeltida recept, eller i kokboken hemma och laga stuvningar, grytor, vilt, fyllda bröd eller olika former av pytt-i-panna.

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Linda Öhman , mehloic@gmail.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com