Tips på Lajv-Norrland:
Varulvstass, modell Taggtass

[ Tillbaka till Lajvtips ]

Material och verktyg:

Ett par trädgårdshandskar
0,5 kvm långhårig päls (valfri färg)
Toppändarna av ett par renhorn, 8-10 stycken
1 tub kontaktlim
1 borr
1 såg
1 fil
1 sax
1 rulle sen/tandtråd

1. Spetsen på ett renhorn sågas av på önskad längd, plus de 1,5 cm som ska sitta inne i handsken. De 1,5 cm filas så att man får in fingret under klon när tassen ska på. Det gör att klorna kan utsättas för större tryck och om man är duktig, så kan man plocka upp saker med klospetsarna.

2. Borra tre hål i "innerklon" i en triangel med toppen utåt, strax ovanför där fingret tar slut. Genom dessa säkras senare tråden när det hela ska sys fast.

3. Ta en trädgårdshandske som sitter bra, men med något för långa fingrar. Klipp ut en skåra där handskens naglar borde sitta, ovanför sömmen i fingret. Kolla med vald klo först hur brett snittet ska vara. Klon ska föras inifrån handsken och liksom växa ut ur fingret. Skär ett något mindre snitt än vad du tror behövs, skinnet/tyget i fingret utvidgas och klämmer samtidigt fast klon, vilket ökar stabiliteten.

4. När klon sitter rätt till belåtenhet, så syr du fast den med tandtråd (överraskande effektivt, liknar sentråd) runt/genom klon och fäster därmed den slutgiltigen i fingret på handsken. Nu borde du kunna tända och släcka ljuset i ett rum som om klon vore en del av ditt finger. Upprepa proceduren tills alla klor är på plats. Jag valde att inte sätta en klo på tummen, då det blir lättare att bära saker och ta emot sig själv när man ramlar efter att sprungit in i ett träd i mörkret.

5. Pälsen på tassarna kan man sätta fast på många olika sätt, beroende på vilket slutresultat man vill ha. Jag gjorde en sorts blandning av björnramar och vargtassar, vilket innebär god rörelseförmåga med individuella fingrar, men som ändå ger ett ganska massivt utseende. Här får man improvisera fram allteftersom arbetet fortgår. Jag sydde fast pälsen där klorna satt och limmade/sydde resten av pälsen beroende på.

6: Slutligen, ett tips. Gör att tassen fortsätter ett par decimeter längre än handsken, så att man på ett smidigt och inlajvigt sätt kan dra tunikan en bit förbi tassens slut. Den sitter även bättre och värmer handleden vid kyla.

Enjoy!

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Patrik Hjort , patrik.hjort@hotmail.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com