Tips på Lajv-Norrland:
Latexmasker variant 2

[ Tillbaka till Lajvtips ]

När jag skulle göra min första latexmask så läste jag ett dussin olika beskrivningar på nätet. Men jag fastnade för den här eftersom den är otroligt snabb och enkel.

Här är en youtube-tutorial:
http://www.youtube.com/watch?v=cV_m4VsAXR8&feature=related
Med samma teknik så kan du bygga nästan vad som helst. Men om du vill att masken ska hålla att användas flera gånger bör du börja med ett par lager latex innan du börjar med toapapper.

Latexmasken byggs upp direkt på ditt eget ansikte. Tycker du detta är jobbigt så fungerar metoden även att göra på en avgjutning (se den andra beskrivningen av hur man gör Latexmasker). Men då får du ett moment till och tappar lite av poängen.


Tidsåtgång: Ca 1/2 dag


Du behöver:
- Pensel (Ta en billig för den kommer ändå vara helt stel av latex efter ett par vändor)
- Flytande latex. (Kan köpas i de flesta lajvbutiker tex Korps, Svarata katten, Faraos cigarrer)
- Toapapper
- Hudsalva (Ta någon riktigt fet salva. Jag använde försvarets. Vaselin borde också vara bra)
- Puder

Du behöver kanske:
- Limstift (Om din mask ska täcka ögonbrynen)
- Latexfärg (Du kan välja att inte färja masken och i stället sminka den i vilken färg du vill när den är dags att använda)


BESKRIVNING I TEXT

Ögonbryn
Vi har ju alla hår mitt i ansiktet, de kallas ögonbryn. Och det blir väldigt jobbigt om latexet fastnar där. Så för att lösa detta så ska du använda den så kallade Limstiftsmetoden. Tag ett vanligt limstift och drag mothårs över båda ögonbrynen. Släta ut ögonbrynen med fingret (medhårs). Stryk över extra lim om du tror att det behövs. Det viktiga är att allt hår ligger platt mot huden. Låt torka en liten stund.

För en mer visuell beskrivning så kan du söka på "Glue stick method" på Youtube. Men du behöver inte alls vara så omständlig som de beskrivningarna.

Hudsalva
Smörj in överallt där du ska bygga mask.


Grunda masken
Börja med att pensla på ett par lager latex där du vill ha din mask. Detta gör att masken kommer att hålla bättre när du limmar på den och framför allt tar av den ingen. Tunna lager torkar snabbare. I det här steget behöver du inte vara så noga, det gör inget om det blir ojämnt.


Bygga upp masken
Det är nu du ska släppa lös din kreativitet. Du kan bygga din mask precis hur du vill.

Skrynkla ihop toapapper för att få volym. Du kan antingen varva toapapper och latex eller så kan du doppa pappret i latex och lägga på (som papier-maché).

När du fått rätt form så vill du antagligen jämna ut masken lite. Detta gör du genom att varva att pensla på latex och lägga på släta bitar papper.

Sist så ska du pensla på ett par lager latex igen. Om du vill att masken ska vara någon färg så blandar du den färgen i latexet nu. För att inte färga allt dit latex så kan du blanda i en glasburk med lock så att du kan spara det som blir över.


Låt torka
Latexet är tort när det har ändrat färg från vitt till halvgenomskinlig ljusbrun. Har du en tjock mask så kan det vara bra att vänta lite extra för säkerhets skulle


Ta av
Även torkat latex klibbar lite. Pudra därför din mask innan du tar av den. Pudra även insidan efterhand som du tar av den.

Det var det helaTIPS OCH IDÉER

Gör inte en helmask. Masken sitter tajt. Latex är visserligen elastiskt men inte i närheten av lika rörligt som ditt ansikte.

Halvmask funkar bra, dvs panna till näsa.

Om du inte ska göra om ditt ansikte totalt utan bara ha större näsa och lite knölar här och var så kan det vara coolt att göra din "mask" i många smådelar som limmas på separat. På så sätt så kommer du fortfarande att kunna visa olika ansiktsuttryck.

Torkande latex luktar illa och jag vet heller inte hur hälsosamt det är att andas in. Så bygg inte precis under näsan. Och om du är nära näsan så stoppa blommull i näsan så slipper du det mesta av lukten.EXEMPEL
Mask i flera delar
Halvmask. Detta är efter att jag tagit loss den och jag orkade inte limma på för ett foto, där av att kanterna inte ligger riktigt mot ansiktet.

[ Tillbaka till Lajvtips ]

 

© Copyright: Linda Linsefors , linda.linsefors@gmail.com

Lajv-Norr™
Webbmaster Zakarias Persson, zacke@evolinteractive.com